Ugrás a tartalomra

Az Érintő Elektronikus Matematikai Lapok ingyenes online folyóirat fontos szerepet tölt be a matematika népszerűsítésében

Hírek

A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet anyagi és szakmai támogatásával a Bolyai János Matematikai Társulat kiadásában 2016 óta megjelenő, ingyenesen olvasható Érintő Elektronikus Matematikai Lapok online folyóirat jelentős szerepet tölt be a tudományos ismeretterjesztés, a tudománynépszerűsítés terén. A főszerkesztők, Besenyei Ádám, Simon Péter és Stipsicz András, valamint Oláh Vera felelős szerkesztő nevével fémjelzett lap a matematika érdekességeiről tudósít, azonban nem csak a szakma számára. Az akadémiai közönség mellett a tanárok, az egyetemisták és a középiskolások érdeklődését is igyekeznek felkelteni a téma iránt.

Az Érintő Elektronikus Matematikai Lapok legutóbbi számában a friss interjúk és tudományos érdekességek mellett a koronavírus-tesztelés módszertanának és a terjedés modellezésének is jutott hely. A 16. lapszám és a negyedévente jelentkező kiadvány archív cikkei is ingyenesen olvashatók az ematlap.hu weboldalon.

erinto-elektronikus-matematikai-lapok-ingyenes-online-folyoirat

A 2016-ban indult Érintő kiadója a Bolyai János Matematikai Társulat, szakmai és anyagi támogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. A lap alapítóit az a cél vezérelte, hogy szélesebb közönséggel is megismertessék a matematika világát, és közérthetően juttassák el a tudományos híreket a tanárok, diákok, laikus érdeklődők számára is.

Az ingyenes, negyedévente megjelenő online folyóiratban rendszeresen kapnak helyet fogalommagyarázatok, a matematika tanítását és tanulását segítő írások, könyvismertetések, de olyan cikkek is, amelyek a matematikusok életébe, a tudomány kulisszatitkaiba engednek bepillantást.

Az Érintő szerepe egyedülálló a tudománynépszerűsítésben, hiszen a két nagy múltú kiadvánnyal, a Matematikai Lapokkal és az Alkalmazott Matematikai Lapokkal szemben nem a tudományos kutatások publikációjára törekszik. Szerzői, szerkesztői a mindennapi élet kérdéseit járják körül úgy, hogy a tények pontosak, de bárki által befogadhatók legyenek.

Az Érintő Elektronikus Matematikai Lapokat matematikusok készítik nem csak matematikusoknak, az olvasó első kézből értesülhet azokról a hírekről és információkról, amelyekkel a nem szakmai sajtó csak ritkán, vagy közvetetten foglalkozik. A szerkesztők várják a témába vágó írásokat, így bárki részt vehet a matematika népszerűsítésében, a tanárok és a diákok munkájának támogatásában.