Ugrás a tartalomra

Az ELKH kutatóhelyei több mint száz eseménnyel várják az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe programsorozata keretében

Hírek

2021. novemberében tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) rendezvénysorozata, amelynek célja, hogy hitelesen bemutassa a legújabb tudományos eredményeket, és a fiatalabb generációk figyelmét is felkeltse a tudományos életpálya iránt. Az idei MTÜ mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz’’. Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatóhelyei több mint száz eseménnyel várják egész novemberben az érdeklődőket a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében.

Az MTÜ Programtanács által javasolt, idén kiemelten kezelt témák: poszt-Covid stratégia, klímavédelem megvalósítása, a járványhelyzet hatása társadalomra és a tudományos teljesítményre, járványok-betegségek-klímaváltozás, mesterséges intelligencia alapú technológiák a kutatásban és a mindennapokban, városfejlődés: környezeti fenntarthatóság, élhető környezet, új irányok a humán, az élet- és a természettudományok területén, a tudomány meghatározó szerepe a jövő társadalmi, gazdasági átalakulásában.

Az ELKH kutatóhelyei többek között előadásokat, bemutatókat, kerekasztal-beszélgetéseket és szimpóziumokat szerveznek, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek például a Covid-19 járvány kognitív és emocionális összefüggéseivel, a negyedik generációs reaktorokkal, vagy akár a digitális szövegkiadásokkal a szemantikus web és a mesterséges intelligencia korában.

A programok többsége élő részvétel mellett valósul meg, az egyes intézmények saját hatáskörben dönthetnek a rájuk vonatkozó járványügyi szabályokról.

Az ELKH kutatóhálózat programjai itt érhetők el.

A magyar tudományt 1997 óta ünnepeljük november 3-án annak emlékére, hogy 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására. E nap kezdetben a magyar tudomány napja volt, majd az Országgyűlés 2003-ban a magyar tudomány ünnepének nyilvánította, amelyet egy hónapon át tartó tudományos rendezvénysorozat követ.