Ugrás a tartalomra

Az ELKH két kutatóját a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjával ismerték el

Hírek

A Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díját 2022-ben összesen négy kutató nyerte el, közülük ketten az ELKH tudományos főmunkatársai. A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből (KOKI) Dénes Ádám, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból (SZBK) Juhász Gábor vehették át az elismerést az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi viszonylatban is meghatározó felfedezésükért. A díjakat a Szegedi Nemzeti Színházban április 6-án megrendezett gálaműsoron adták át.

Az elismerésre érdemeseket a Nemzeti Tudósképző Akadémia kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választotta ki. A 2013-ban alapított díjat olyan tudósok kapták, akik – Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéshez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

Dénes Ádám a KOKI Lendület Neuroimmunológia Kutatócsoportjának vezetője. Kutatásai során elsősorban a gyulladásos folyamatok vizsgálatával foglalkozik, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az idegrendszeri betegségek kialakulásához. Munkatársaival egy új kommunikációs útvonalat azonosítottak, amelynek révén a központi idegrendszer fő immunsejtje, a mikroglia érzékeli és szabályozza az idegsejtek funkcióit. A felfedezésről bővebben itt számoltunk be.

Juhász Gábor az SZBK Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézetének professzora. Munkatársaival a sejt saját alkotórészei lebontásának folyamatát, az autofágiát vizsgálja genetikai, molekuláris és sejtbiológiai módszerekkel. Kutatócsoportjával fényt derítettek több, az eukarióta sejtek autofág önemésztéséhez és megújulásához szükséges génnek az autofágiától független szerepére.