Ugrás a tartalomra

Az ELKH képviselői is részt vettek a Magyar Tudomány Ünnepe keretében Győrött megrendezett Autonóm Járművek Konferencián

Hírek

Az MTA Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatához kapcsolódva Autonóm Járművek Konferenciát rendeztek a győri Széchenyi István Egyetemen, amelynek fókuszában a jövőformáló járműipari kutatások álltak. A 2021. november 10–12 között megtartott esemény egyik fővédnökeként dr. Bokor József professzor, a Járműipari Kutatóközpont elnöke, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) alelnöke is köszöntőbeszédet mondott. A háromnapos konferencia záró programjaként a ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) ELKH Szakmai Workshopot szervezett.

„Az autonóm rendszerek több tudományágat is magukban foglalnak, többek között az irányítástechnikát, az elektronikát, az informatikát, a mesterséges intelligenciát” – fejtette ki dr. Bokor József professzor. Az ELKH alelnöke előremutatónak nevezte, hogy a Széchenyi István Egyetem partnereivel közösen részt vesz az ágazat hazai kutatásában, fejlesztésében, amelyben a különböző tudományterületek együttműködésére is nagy szükség van.

A háromnapos konferencia záró programjaként a SZTAKI a Széchenyi István Egyetemmel közösen tartotta meg az ELKH Szakmai Workshopot. A programon szó esett többek között a mobil technológiai mérések szerepéről a V2X ökoszisztémában, valamint a jövő intelligens járművének modern kommunikációs infrastruktúrájáról.

A Széchenyi István Egyetem meghatározó szerepet tölt be az autonóm járművek hazai kutatásában. Ez nemcsak a konferencia megrendezésében, hanem az intézmény Járműipari Kutatóközpontjának sokszínű tevékenységében is megmutatkozik. A Járműipari Kutatóközpont projektjeiről – amelyekben több esetben a SZTAKI is partner – a kutatóközpont honlapján található bővebb információ.

A konferenciát részben hagyományos, részben online módon rendezték meg. A részletes program és a november 10-ei plenáris előadások videólinkje itt érhető el.