Ugrás a tartalomra

Az ELKH hét kutatója részesült akadémiai elismerésben az MTA 196. közgyűlésén

Hírek

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) hét kutatója vehetett át akadémiai elismerést a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 196. ünnepi közgyűlése keretében 2023. május 8-án megtartott díjátadón. A 2023. évi Akadémiai Díjakat Freund Tamás, az MTA elnöke adta át.

Akadémiai Díj

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége az MTA rangos kitüntetését, az Akadémiai Díjat tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza az elmúlt években elért kiemelkedő kutatási munkájuk és eredményeik elismeréseként. 2023-ban tizenegy jeles kutató vehette át a kitüntetést, közülük hatan az ELKH kutatói.

Akadémiai Díjban részesült:

.

Abért Miklós, az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa nagy hatású, a matematika több ágát – a csoportelméletet, az ergodelméletet, a gráfelméletet, a dinamikát, az algebrai topológiát és a valószínűségszámítást – összekapcsoló kiemelkedő eredményei elismeréseként.

.

Battistig Gábor, az MTA doktora, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a Debreceni Egyetem Természettudományi Kar Villamosmérnöki Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára a félvezető anyagtudomány, az integrált mikro-/nanoeszközök technológiájának kutatásában elért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményeiért, valamint évtizedes kiváló tudományos vezetői, konferenciaszervezői és sikeres villamosmérnöki felsőoktatási tevékenységéért.

.

Fábián István, az MTA doktora, az ELKH-DE Összetett Homogén és Heterogén Fázisú Kémiai Reakciók Mechanizmusa Kutatócsoport vezetője, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének egyetemi tanára a környezeti kémiában, illetve az ipari technológiákban nagy jelentőséggel bíró összetett redoxireakciók mechanizmuskutatása terén végzett több mint negyvenéves, nemzetközi szinten is kiemelkedő és elismert kutatásaiért, az oldatfázisú reakciókinetika kiemelkedő műhelyeként számon tartott kutatócsoportjáért, széles körű és eredményes nemzetközi együttműködések kialakításáért, egyetemi oktatói és iskolateremtő tevékenységéért, valamint példamutató szakmai aktivitásáért.

.

Molnár Antal, az MTA doktora, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főigazgató-helyettese, igazgatója a kora újkori egyháztörténet terén végzett kiemelkedő tudományos tevékenysége, a szélesebb értelemben vett kora újkori művelődéstörténet és kultúratudomány nélkülözhetetlen darabjaiként számontartott katolikus egyháztörténeti munkái, a nemzetközi tudományos életben való aktív közreműködése, valamint a magyarországi obszerváns ferencesek 15-16. századi formuláskönyveit kritikai kiadásban megjelentető grandiózus, új kötete elismeréseként.

.

Németh Péter, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa a különleges gyémántszerkezetek atomi felbontású elektronmikroszkópos vizsgálata terén végzett, nemzetközi szinten is kiemelkedő ásványtani kutatásainak eredményeiért, valamint ehhez kapcsolódó publikációs teljesítménye elismeréseként.

Megosztott Akadémiai Díjat kapott:

.

Juhász Gábor, az MTA doktora, az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója, valamint

.

Vellai Tibor András, az MTA doktora, az ELKH-ELTE Genetikai Kutatócsoport vezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Genetikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára

az öregedés és autofágia kutatásának területein egymástól függetlenül dolgozva elért, úttörő jelentőségű eredményeikért, az e folyamatokban szereplő új molekuláris mechanizmusok felfedezéséért, valamint az autofág önemésztés és a lizoszomális lebontás jelentőségének számos sejtélettani és kóros folyamatban való kimutatásáért.

Forrás: mta.hu