Ugrás a tartalomra

Az ELKH csatlakozott a Science Europe nemzetközi szervezethez

Hírek

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága (ELKH Titkárság) 2021. május 19-én csatlakozott a Science Europe nemzetközi szervezethez. A Science Europe egyesületet 2011-ben hozták létre tagjai közös érdekeinek előmozdítása és a tagok közötti együttműködés erősítése érdekében.

Az ELKH tagsági kérelmét a Science Europe közgyűlése hagyta jóvá. A hírről Dr. Lidia Borrell-Damián főtitkár számolt be, aki üdvözölte az ELKH tagságát, és hangsúlyozta: az ELKH csatlakozása tovább erősíti a Science Europe hálózat sokszínűségét és abbéli képességét, hogy támogassa a kiválóságot a kutatás terén Európában és világszerte.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a magyar kutatási rendszerben központi szerepet betöltő ELKH-t a Science Europe tagjai között köszönthetem. Várjuk az ELKH-val való együttműködést, és hogy szervezetünk az ELKH szakértelmével gazdagodhasson” − mondta Marc Schiltz, a Science Europe elnöke.

A bejelentést Maróth Miklós, az ELKH elnöke is üdvözölte. – „Nagyra értékeljük a lehetőséget, hogy csatlakozhatunk a Science Europe-hoz, és tagjaival együtt hozzájárulhatunk a tudomány fejlődéséhez. Az ELKH küldetése, hogy a kiválóság szem előtt tartásával működtesse Magyarország államilag finanszírozott kutatási hálózatát. Fontos feladatunknak tartjuk az alap- és az alkalmazott kutatási eredmények hasznosulásának támogatását, amely révén a hazai, illetve globális társadalmi és környezeti kihívásokra válaszolni képes megoldások születhetnek, továbbá nagy várakozással tekintünk a kutatási programok terén kiépítendő partnerségek elé. Támogatjuk hazánk azon törekvését, hogy erősítse helyzetét az európai kutatási és innovációs rendszerben, és elkötelezettek vagyunk az ország fejlődésének előmozdítása mellett. Nagy örömömre szolgál, hogy a Science Europe-pal együttműködésben részt vehetünk az európai tudományos kutatást szolgáló legjobb feltételek és szakpolitikák kialakításában.”

A Science Europe ma 28 európai ország összesen 38 kutatásfinanszírozó és kutatást végző szervezetét képviseli. Tagjai jelentős mértékben hozzájárulnak az európai tudományos kutatásokhoz, meghatározó szerepet töltenek be az európai tudományos és kutatási politika kialakításában, és évente mintegy 23,9 milliárd eurót költenek különféle kutatási tevékenységekre.

A Science Europe széles körű érdekképviseleti és szakpolitikai tevékenységet végez számos kutatási szakpolitikai területen, többek között a határokon átnyúló együttműködések, az EU keretprogramjai – a Horizont 2020 és a Horizont Európa program –, a tudományos publikációkhoz való nyílt hozzáférés, valamint a nyílt tudomány támogatása terén.

További információk a Science Europe-ról: https://www.scienceeurope.org/

További információk a Science Europe tagszervezeteiről: https://scienceeurope.org/about-us/members/