Ugrás a tartalomra

Az ATOMKI-hoz kötődő kutatókat díjaztak a CERN-ben

Hírek

A CMS (Compact Muon Solenoid) detektorhoz kapcsolódó munkájuk elismeréseként az ELKH Atommagkutató Intézethez (ATOMKI) kötődő négy kutatót díjazott a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete, a CERN (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire ‒ Európai Nukleáris Kutatási Központ). Az ATOMKI két kutatója, Béni Noémi és Szillási Zoltán tudománynépszerűsítő munkájáért, a világszerte ismertté vált CMS virtuális bemutatójának létrehozásáért és működtetéséért, az ATOMKI francia származású munkatársa, Daniel Francois Teyssier a kísérletekben végzett koordinációs munkájáért részesült elismerésben. Bencze Györgyöt, az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) nyugalmazott kutatóját, aki jelenleg szintén az ATOMKI színeiben folytatja tevékenységét, sok évtizedes fáradhatatlan és odaadó kutató-fejlesztő munkájáért CMS-életműdíjjal tüntették ki. A 2021. évi CMS-díjakat a 2022. június 29-én megtartott ünnepségen adták át a CERN-ben.

A jelenleg huszonhárom európai tagország – köztük Magyarország – együttműködése keretében üzemelő CERN a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, mely Svájc és Franciaország határán terül el. Legnagyobb építménye a mélyen a felszín alatt futó, 27 km kerületű hatalmas körgyűrű, az LHC (Large Hadron Collider – Nagy Hadronütköztető), melyen négy nagy részecskedetektor helyezkedik el: az ATLAS, az ALICE, a CMS és az LHCb. A központ 1954-es alapítása óta a tudomány egyik fellegvára, legfőbb feladata a világegyetem keletkezésének kutatása. Az itt elért eredményeket számos esetben Nobel-díjjal jutalmazták, a legutóbbi nevezetes esemény a Higgs-bozon létezésének kísérleti igazolása volt. A rendkívüli tudományos és technikai kihívások megválaszolására és leküzdésére a világ minden tájáról érkeznek ide szakemberek.

.

1. kép: A CERN CMS detektora (Fotó: Michael Hoch/Maximilien Brice)

Az ATOMKI képviseletében a CERN-ben dolgozó Béni Noémi és Szillási Zoltán több mint 10 éve erősíti a CMS detektorrendszer csapatát. Mivel széles körű kutató- és fejlesztőmunkájuk e berendezés körül forog, rendkívül jól ismerik a 2003 óta üzemelő CMS detektort, amely a Nagy Hadronütköztető egyik ütköztetési pontján végbemenő részecskefizikai jelenségek megfigyelésére épült. A detektor látogatócsoportokat is fogad, azonban személyesen csak kevesen nyerhetnek betekintést az itteni munkába és környezetbe.

.

2. kép: Virtuális látogatás a CERN-ben; Béni Noémi jelentkezik a CMS detektor csarnokából. Háttérben a CMS detektor, amely hengeres alakú, 23 méter hosszú, 14 méter átmérőjű és nagyjából 14 ezer tonna tömegű; több vasat tartalmaz, mint az Eiffel-torony.

A CERN és a CMS-kísérlet egyik fontos küldetése a tudomány népszerűsítése, az intézetben folytatott kutató- és fejlesztőmunkáknak a nagyközönség számára érthetően megfogalmazott ismertetése. 2011-ben ezért Béni Noémi és Szillási Zoltán elindították a virtuális tárlatvezetést, amelynek keretében az érdeklődő csoportok ‒ főként iskolai osztályok ‒ a világ bármely szegletéből betekinthetnek az itt folyó munkába. A tárlatvezetés során Béni Noémi a detektor mellől vagy annak belsejéből jelentkezik egy kézikamerával, Szillási Zoltán pedig az irányítóteremből felügyeli az eseményeket, szintén egy kamera segítségével. A kutatók a fizika és a technika érdekességeiről mesélnek, és persze válaszolnak a feltett kérdésekre. A különböző országokból bejelentkező csoportokhoz igyekeznek az adott országból származó, az adott nyelvet beszélő kutatót rendelni idegenvezetőként, ezzel is közelebb hozva az érdeklődőkhöz ezt a különös világot. A CMS detektor mára több mint négyszáz virtuális látogatással büszkélkedhet. Béni Noémi és Szillási Zoltán ehhez kapcsolódó tevékenységük elismeréseként nyerték el most a CMS-díjat (CMS Award).

.

3. kép: Virtuális látogatás a CERN-ben; Szillási Zoltán jelentkezik az irányítóteremből, miközben felügyeli az eseményeket.

Daniel Francois Teyssier 2019 óta az ATOMKI munkatársa, feladata a CERN GEM (Gas Electron Multiplier – gáztöltésű elektronsokszorozó) típusú detektorainak beépítése a CMS detektorrendszerbe, ezek beüzemelése és tesztelése, továbbá ezen összetett feladat teljes körű koordinálása. A CMS-díjat az elmúlt években végzett kiemelkedő munkájáért kapta.

.

4. kép: Daniel Francois Teyssier

A CMS-életműdíjjal most kitüntetett Bencze György a Wigner FK kutatójaként tudományos munkássága nagy részét a CMS detektorhoz kötődő müon-helymeghatározó rendszer kidolgozásával, felépítésével és fejlesztésével töltötte. Számos magyar kutató neki köszönheti, hogy része lehetetett a CERN-ben folyó munkában. Bencze György jelenleg az ATOMKI képviseletében folytatja tevékenységét.

.

5. kép: Bencze György

A CMS további díjazottjai: CMS Award 2021

A CERN honlapja: CERN

Bővebben a virtuális látogatásról és a jelentkezésről: Virtual Visits

Bővebben a virtuális látogatás elindulásáról: How did the Virtual Visit project start at CMS?