Ugrás a tartalomra

Az ATK kutatói nemzetközi együttműködésben vizsgálták a lucernapoloska kémiai kommunikációját

Hírek

Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének Alkalmazott Kémiai Ökológiai Osztálya és a Rothamsted Research Biointeractions and Crop Protection (Harpenden, Egyesült Királyság) kutatói közös vizsgálatokat végeztek a lucernapoloska (Adelphocoris lineolatus) kémiai kommunikációjával kapcsolatban. A kutatók megfigyelték, hogy a Kelet-Ázsiában elterjedt kiemelkedő jelentőségű kártevőnek és a faj magyarországi populációjának szexferomon-összetétele hasonló. Az eredményeket bemutató tanulmány a rangos Journal of Chemical Ecology folyóiratban jelent meg.

1
A lucernapoloska (Adelphocoris lineolatus) a mezeipoloskák (Miridae) családjába tartozó kártevő faj

A lucernapoloskának számos tápnövénye van, haszonnövényeken is károsít, és a hazai lucernamag-termesztés egyik legfőbb kártevője. A fajjal kapcsolatos kutatások különleges aktualitását adja, hogy a lucernapoloska és a rokon Adelphocoris fajok a megváltozott növényvédelmi gyakorlat következtében kiemelkedő jelentőségű kártevőkké váltak Kelet-Ázsiában.

A kutatás során kiderült, hogy a faj magyarországi és kelet-ázsiai populációiban a szexferomon összetétele hasonló. Emellett a kutatóknak sikerült azonosítani az 1-hexanol szexferomon-antagonista hatását, ugyanis az kis mennyiségben is jelentősen csökkentette a szexferomon által odacsalogatott hímek számát. Az eredmények tudományos érdekességük mellett a gyakorlati felhasználás terén is számos perspektívát kínálnak.

2
A bioszenzoros gázkromatográf (GC-EAD) fontos eszköz a rovarok feromonjainak kutatásában