Ugrás a tartalomra

Az Academia Europaea rendes tagjai közé választotta Vértessy Beátát, a TTK kutatóprofesszorát

Hírek

Az Academia Europaea (Európai Tudományos Akadémia) rendes tagjai közé választotta Vértessy Beátát, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) kutatóprofesszorát.

Vértessy Beáta a genomi integritás folyamataival foglalkozik. Nemzetközi elismertségét számos nagy presztízsű folyóiratban megjelent publikációja fémjelzi. Kiemelkedő iskolateremtő egyéniség, fiatal kutatókból álló csoportjával lényegi felfedezéseket tettek a genomi integritásban kulcsfontosságú dUTPáz enzimek működéséről és a DNS-beli uracil élettani és patológiás szerepéről, továbbá innovatív molekuláris eszközöket hoztak létre orvosbiológiai alkalmazások fejlesztésére.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea több mint 4500 tagot – köztük jelenleg 76 Nobel-díjast – tud a soraiban. A rangos intézmény célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.