Az Academia Europaea (Európai Tudományos Akadémia) rendes tagjai közé választotta Molnár Zsolt etnoökológust, az MTA doktorát, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos tanácsadóját, a Hagyományos Ökológiai Tudás Kutatócsoport vezetőjét.

Molnár Zsolt, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársa a pásztorok és más gazdálkodók hagyományos és helyi ökológiai tudását kutatja Magyarországon, Erdélyben, Szerbiában, Mongóliában és Iránban. Kutatási szakterületei közé tartozik többek között az etnobotanika, a történelmi és tájökológia, a magyarországi vegetáció feltérképezése, a tájváltozás, az ökoszisztéma-szolgáltatások, a természetvédelmi kezelés, a biodiverzitás-monitoring és az agrárszabályozások továbbfejlesztése.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea több mint 4500 tagot – köztük közel 80 Nobel-díjast – számlál. A rangos páneurópai intézmény céljai között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.