Ugrás a tartalomra

Az Academia Europaea rendes tagjai közé választotta Molnár Zsoltot, az ÖK tudományos tanácsadóját

Hírek

Az Academia Europaea (Európai Tudományos Akadémia) rendes tagjai közé választotta Molnár Zsolt etnoökológust, az MTA doktorát, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) tudományos tanácsadóját, a Hagyományos Ökológiai Tudás Kutatócsoport vezetőjét.

Molnár Zsolt, az ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársa a pásztorok és más gazdálkodók hagyományos és helyi ökológiai tudását kutatja Magyarországon, Erdélyben, Szerbiában, Mongóliában és Iránban. Kutatási szakterületei közé tartozik többek között az etnobotanika, a történelmi és tájökológia, a magyarországi vegetáció feltérképezése, a tájváltozás, az ökoszisztéma-szolgáltatások, a természetvédelmi kezelés, a biodiverzitás-monitoring és az agrárszabályozások továbbfejlesztése.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea több mint 4500 tagot – köztük közel 80 Nobel-díjast – számlál. A rangos páneurópai intézmény céljai között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára.