Ugrás a tartalomra

A Wigner FK is részt vett konzorciumi partnerként az Ipar Napjai kiállítás keretében 2020-ban Nagydíjjal jutalmazott ipari megmunkálóközpontot fejlesztő projektben

Hírek

Az ELKH Wigner FK Szilárdtestfizikai és Optikai Intézete konzorciumi tagként részt vett abban a projektben, amelynek keretében „Automatizált Additív Manufacturing Lézercella” (RAM) néven egy lézeres 3D fémnyomtató berendezést fejlesztettek ki, amelyet unikális tulajdonságainak és kimagasló műszaki paramétereinek köszönhetően Nagydíjjal jutalmaztak a 2020. évi Ipar Napjai szakkiállításon.

A LASRAM Engineering Kft. vezetésével és a Csepeli Szerszámgépgyár Kft. együttműködésével megvalósuló projekt keretében a Wigner FK SZFI Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztályának Lézeralkalmazások és Optikai Méréstechnika Kutatócsoportja a lézeres 3D fémnyomtató integrálásával kapcsolatos kutatásokat végezte. Ennek során vizsgálták a különböző technológiai paraméterek hatását az alkatrészépítés folyamatára, tanulmányozták a létrehozott felületek minősége, illetve a lézerparaméterek és a mechanikai tulajdonságok közötti összefüggéseket, megállapították a megfelelő minőségi követelmények eléréséhez szükséges optimális paramétereket a különböző fémporokra, valamint meghatározták a nagy intenzitású lézerfény és a fém közötti kölcsönhatás során felszabaduló aeroszolok fizikai és kémiai tulajdonságait, egészségre gyakorolt hatásait is.

A lézeres technológiák egyre jobban elterjednek az anyagmegmunkálásban, a gépiparban és a finommechanikában. Az egyik ilyen új terület a modern lézerek additív technológiákban való alkalmazása, ahol a fémmegmunkálás során a végleges alkatrészt nem az anyag méreteinek célszerű lecsökkentésével alakítják ki – mint ahogyan az esztergálás, marás vagy köszörülés esetén történik –, hanem olyan fémporból építik fel, amelyet rétegenként, lézeres olvasztással visznek fel egy adott felületre, speciális 3D-s fémnyomtató segítségével. Az eljárás előnye, hogy így automatizált módon, anyagtakarékosan, digitális technológiákat alkalmazva olyan, kifejezetten bonyolult, háromdimenziós görbületű, üreges mintákat is létre lehet hozni, amelyek nagy szilárdsággal, edzett kopásálló felülettel és bonyolult szerkezettel rendelkeznek, ugyanakkor könnyű a súlyuk – ilyenek pl. az injektorok turbinalapátjai, egyes szerszámgépalkatrészek stb.

wigner
ipar
wigner-laser

A fejlesztés az NKFIH által finanszírozott Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések felhívás keretében elnyert 2017-1.3.1-VKE-2017-00039 számú projektben valósult meg.