Ugrás a tartalomra

A világ leggyorsabb MI-kutatásokhoz használható hardverét vetik be a SZTAKI szakemberei a kutatások hatékonyságának növelése érdekében

Hírek

Magyarországon elsőként az ELKH SZTAKI szerezte be a világ jelenlegi leggyorsabb és legfejlettebb GPU-kommunikációra képes szerverét, a Supermicro 4124GO-NART-ot. A neuronhálók tanítására alkalmas célhardver-infrastruktúrát a legújabb NVIDIA HGX A100 8GPU NVLink megoldással szerelték fel a kutatók. A mesterségesintelligencia-kutatásokra és adatelemzésekre kifejlesztett eszköz segítségével világszínvonalú gépi érzékelési kutatásokat végezhetnek a SZTAKI-ban, valamint a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumban (MILAB).

A SZTAKI kiemelt céljai közé tartozik a gépi érzékelés fejlesztése, valamint az elért kutatási eredmények alkalmazása. Ilyen alkalmazási terület többek között a különféle képalkotó rendszerek (kamera, LIDAR, radar stb.) és egyéb érzékelők adatainak a fúziója, az ismeretlen környezet feltérképezése, a mért értékek előfeldolgozása, pontosságuk javítása, valamint a hibás mérési adatok, torzítások észlelése, illetve kompenzálása.

SZTAKI-MI-hardver

Az 4124GO-NART kicsomagolása. Balra: Both Zsolt, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának szoftverfejlesztője; jobbra: Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője

A kutatók az orvosi képdiagnosztika fejlesztésével kiemelten szeretnének hozzájárulni az emberi egészség megőrzését célzó kutatásokhoz. Emellett az önvezető járművek kameraképeinek elemzésével a balesetek megelőzését szolgáló megoldások kidolgozását segítik, a különböző gyártási és agrárterületeken pedig a jelentős költségcsökkentés a céljuk.

Az új szerver nyolc darab NVIDIA A100 Tensor Core GPU-t tartalmaz, amelyek a korábbi hardverekhez képest körülbelül ötvenszeres sebességnövekedésre képesek, így a gépi érzékelési kutatásokat immár világszínvonalú kísérletekkel támogathatják.

SZTAKI-hardver