Ugrás a tartalomra

A TTK vezetésével nemzetközi kutatócsoport vizsgálja a tompalátást okozó agyi mechanizmusokat

Hírek

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Vizuális Rendszerek Neurobiológiája csoportjának vezetésével európai projekt indul 2022-ben azzal a céllal, hogy a legmodernebb technológiák segítségével feltárják a tompalátást okozó agyi mechanizmusokat és a betegség hátterében álló neurobiológiai folyamatokat. A hároméves projektet az Európai Kutatási Terület Hálózatok (ERA-NETs) program keretében elnyert 1,2 millió eurós pályázati támogatásból valósítják meg.

A tompalátás az egyszemes vakság leggyakoribb oka. A tompalátás korai diagnosztizálása és azonnali kezelése kulcsfontosságú, ugyanis a jelenleg elérhető terápiák nyolcéves életkor felett nem képesek hatékonyan visszaállítani az elvesztett látást. A világszerte mintegy 200 millió érintett betegnek jelenleg csak egy kis része jut időben pontos diagnózishoz és hosszú távú támogatáshoz, többnyire azok, akiknek a lakókörnyezetében elérhetők a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatások és oktatás. A megfelelő kezelés hiánya a teljesítmény tartós csökkenéséhez vezethet olyan mindennapi feladatok során, mint az olvasás, a vezetés vagy a sétálás, azonban még a legjobb kezelés is csak mérsékelni tudja az élethosszig tartó látáscsökkenést.

A kutatók a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának szakembereivel együttműködésben kísérleti modellfajokon, valamint tompalátással diagnosztizált betegeken végzett mérésekkel határozzák meg a tompalátást fenntartó agyi hálózatok elhelyezkedését és a betegség fenntartásában betöltött szerepét. Céljuk egy új módszer kidolgozása a tompalátás okainak meghatározására, amely új és hatékonyabb terápiák kifejlesztéséhez szolgálhat alapul.

A konzorciumban részt vesznek a kolozsvári Erdélyi Idegtudományi Intézet (Transylvanian Institute of Neuroscience), a Leuveni Katolikus Egyetem (Katholieke Universiteit Leuven), a belgiumi központú IMEC által alapított Flandria Neuroelektronikai Kutatóintézet (NeuroElectronics Research Flanders), valamint az Oslói Egyetem (Universitetet i Oslo) kutatócsoportjai.