A TTK kutatói által azonosított vízoldható, fénnyel lehasítható blokkolócsoportok lehetővé teszik a fotoaktiválható kemoterápia klinikai alkalmazását

Hírek

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Szerves Kémiai Intézetében működő Kémiai Biológia Kutatócsoport munkatársai legújabb kutatásukban a kemoterápiás szerek szelektivitásának növelése céljából olyan zöld, narancssárga vagy vörös fénnyel lehasítható vízoldható blokkolócsoportokat azonosítottak, amelyek lehetővé teszik a fotoaktiválható kemoterápia klinikai transzlációját. Az eredményeket bemutató publikáció az egyik legrangosabb kémiai folyóiratban, a Journal of the American Chemical Societyben jelent meg.

A terápiás szerek mellékhatásainak minimalizálása napjaink egyik legégetőbb kihívása. A hatóanyagok célzott bevitelével elvileg elkerülhető a gyógyszereknek az egészséges sejtek pusztulását okozó nemkívánatos hatása. A kemoterapeutikumok hatóanyagainak szelektív alkalmazására több megközelítés is létezik, ám e téren jelenleg is számos megoldandó feladat vár a kutatókra. Ilyen ígéretes eljárás a terápiás szerek fény segítségével történő, térben és időben kontrollált aktiválása.

A fénnyel aktiválható kemoterápia a hatóanyagok aktivitását kémiailag átmenetileg blokkoló csoportok alkalmazásán alapul. Ezek fénnyel történő besugárzása kiváltja a hatóanyag felszabadulását, amely révén az újra aktívvá válik. Az eljárás átültetése az orvosi gyakorlatba eddig azért nem volt lehetséges, mert az ilyen fényérzékeny blokkolócsoportok vagy csak az egészséget károsító UV tartományban voltak aktiválhatók, vagy rossz volt a vízoldhatóságuk. A TTK Kémiai Biológia Kutatócsoportjának munkatársai legújabb kutatásuk során olyan vízoldható, zöld, narancssárga vagy vörös fénnyel lehasítható blokkolócsoportokat azonosítottak, amelyekkel az említett akadályok leküzdhetők, és így lehetővé válik a fotoaktiválható kemoterápia klinikai transzlációja.

Publikáció:

Alexandra Egyed, Krisztina Németh, Tibor Á. Molnár, Mihály Kállay, Péter Kele*, and Márton Bojtár* (2023). Turning Red without Feeling Embarrassed─Xanthenium-Based Photocages for Red-Light-Activated Phototherapeutics. Journal of the American Chemical Society. Doi: 10.1021/jacs.2c11499