Ugrás a tartalomra

A TTK kutatói a Covid-fertőzés maradványtüneteivel kapcsolatos vizsgálatukhoz keresnek önkénteseket a lakosság köréből

Hírek

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportjának a poszt-Covid-jelenségek vizsgálatára irányuló projektje keretében a szakemberek elektroenkefalográfiával (EEG) követik az agy idegsejtjeinek és az általuk kialakított hálózatoknak a működését. Azt vizsgálják, hogy az idős korcsoportban miként enyhíthetők különböző tréningekkel a Covid-fertőzés után hátramaradó kognitív tünetek. A poszt-Covid tünetegyüttes jelentős befolyással van az érintettek életminőségére, ezért fontos ezt a jelenséget minél alaposabban megismerni. A kutatásban olyan 60 és 75 év közötti személyek részvételére számítanak, akik az elmúlt hat hónapban átestek koronavírus-fertőzésen, és jelenleg is maradványtünetekkel ‒ kimerültség, emlékezeti vagy koncentrációs problémák, alvászavar, szédülés ‒ küzdenek. A jelentkezéseket a @email e-mail-címre várják.

Az omikron variáns okozta koronavírus-fertőzésen átesettek nagyjából 5 százaléka az akut fázis lecsengése után is erőnléti problémákat tapasztal, illetve fáradtsággal, szédüléssel, alvászavarokkal, emlékezeti és koncentrációs nehézségekkel küzd. Ez az arány még magasabb azok körében, akik a fertőzés következtében kórházi kezelésre szorultak, vagy valamely magas kockázati csoportba, például az idősek közé tartoznak.

labor1

A TTK kutatócsoportjában azt vizsgálják, hogy a maradványtüneteket mutató idősek figyelmi és emlékezeti folyamatai, mentális rugalmassága és sebessége különbözik-e azoknak az idős személyeknek a képességeitől, akik nem találkoztak a vírussal. A kutatás során elektroenkefalográfiával (EEG) követik az agy idegsejtjeinek és az általuk kialakított hálózatoknak a működését, miközben azt vizsgálják, hogy különböző tréningekkel felgyorsítható-e ezeknek a hálózatoknak az újrarendeződése, javíthatók-e a koncentrációs és az emlékezeti problémák, illetve csökkenthető-e a Covid-indukált demencia kialakulásának valószínűsége.

A jelentkezők neurológiai vizsgálat után kognitív állapotfelmérésen és EEG-vizsgálaton vesznek részt. Ezután egy nyolcalkalmas otthoni tréning következik, amelynek hatását közvetlenül a tréning után, valamint egy évvel később EEG-vizsgálattal ellenőrzik. A résztvevők a vizsgálat végén visszajelzést kapnak a neurológiai vizsgálat eredményéről és kognitív teljesítményükről. A tudományos munkához való hozzájárulásukat a második EEG-vizsgálat után 15 ezer forintos vásárlási utalvánnyal honorálják.

labor2

A projekt a Magyar Tudományos Akadémia poszt-Covid-jelenségek kutatására irányuló pályázatának keretében valósul meg.