Ugrás a tartalomra

A TTK a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal Millenniumi Díj kitüntetésében részesült

Hírek

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) az intézményben folytatott szellemitulajdon-gyarapításhoz és -védelemhez kapcsolódó kiemelkedő kutatómunkáért a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) Millenniumi Díj kitüntetésében részesült. Az elismerést a szellemi tulajdon világnapja alkalmából 2021. szeptember 2-án rendezett ünnepélyes díjátadó keretében az intézmény igazgatója, Dr. Buday László vette át.

SZTNH_MilleniumiDijatado_0061 nyitókép

Az SZTNH Hivatalának jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal a millennium évében, 2000-ben alapította meg a Millenniumi Díjat, amely a szellemi tulajdon védelmében példaadó intézmények, szervezetek kitüntetésére szolgál.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) idén rendezett díjátadó ünnepségen a TTK mellett a Cirko Film – Másképp Alapítvány, az Élet és Tudomány hetilap, a Magyar Design Kulturális Alapítvány, a REGIO Játékkereskedelmi Kft., a Sanofi gyógyszergyár, illetve a Tankcsapda zenekar vehette át a Millenniumi Díjat.

https://www.youtube.com/watch?v=pJ4PW20t3tg

A díj megalapítása óta eltelt két évtized alatt – a most díjazottakkal együtt – 83 kiemelkedő magyar szellemi és kulturális műhely részesült a kitüntetésben, jellemzően értékes szellemi tulajdoni portfólióval rendelkező vállalatok, kutatóhelyek, kulturális intézmények, szellemi alkotóműhelyek.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke az MTI-nek kiadott közleményben kiemelte, hogy a hivatalban azon dolgoznak, hogy a gazdaság újraindítása során minél többen szerezzenek oltalmat újításuknak. Hozzátette, hogy a hazai bejelentők szellemitulajdon-védelmi aktivitása az elmúlt években felívelő pályán mozog, a nemzeti úton benyújtott iparjogvédelmi bejelentések száma szinte mindegyik oltalmi forma esetében növekedett.

díj

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szellemi tulajdon megléte a vállalkozások versenyképességének meghatározó eleme. A magyar gazdaság újraindításának is az egyik kulcsa az, hogy a magyar vállalkozások ötletei és technológiai fejlesztései – a versenyképességet meghatározó tényezőkként – utat törjenek a piac irányába.