Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) az intézményben folytatott szellemitulajdon-gyarapításhoz és -védelemhez kapcsolódó kiemelkedő kutatómunkáért a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) Millenniumi Díj kitüntetésében részesült. Az elismerést a szellemi tulajdon világnapja alkalmából 2021. szeptember 2-án rendezett ünnepélyes díjátadó keretében az intézmény igazgatója, Dr. Buday László vette át.

Az SZTNH Hivatalának jogelődje, a Magyar Szabadalmi Hivatal a millennium évében, 2000-ben alapította meg a Millenniumi Díjat, amely a szellemi tulajdon védelmében példaadó intézmények, szervezetek kitüntetésére szolgál.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) idén rendezett díjátadó ünnepségen a TTK mellett a Cirko Film – Másképp Alapítvány, az Élet és Tudomány hetilap, a Magyar Design Kulturális Alapítvány, a REGIO Játékkereskedelmi Kft., a Sanofi gyógyszergyár, illetve a Tankcsapda zenekar vehette át a Millenniumi Díjat.

 

A díj megalapítása óta eltelt két évtized alatt – a most díjazottakkal együtt – 83 kiemelkedő magyar szellemi és kulturális műhely részesült a kitüntetésben, jellemzően értékes szellemi tulajdoni portfólióval rendelkező vállalatok, kutatóhelyek, kulturális intézmények, szellemi alkotóműhelyek.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke az MTI-nek kiadott közleményben kiemelte, hogy a hivatalban azon dolgoznak, hogy a gazdaság újraindítása során minél többen szerezzenek oltalmat újításuknak. Hozzátette, hogy a hazai bejelentők szellemitulajdon-védelmi aktivitása az elmúlt években felívelő pályán mozog, a nemzeti úton benyújtott iparjogvédelmi bejelentések száma szinte mindegyik oltalmi forma esetében növekedett.

Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a szellemi tulajdon megléte a vállalkozások versenyképességének meghatározó eleme. A magyar gazdaság újraindításának is az egyik kulcsa az, hogy a magyar vállalkozások ötletei és technológiai fejlesztései – a versenyképességet meghatározó tényezőkként – utat törjenek a piac irányába.