Ugrás a tartalomra

A társadalmi innovációról szervezett közös konferenciát a KRTK és a TK

Hírek

Társadalmi innovációk és az üzleti innovációk társadalmi környezete címmel rendezett közös konferenciát az ELKH-hoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) és a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK). Az üzleti és a társadalmi innovációk a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból fenntartható fejlődés legfontosabb hajtóerői közé tartoznak: alapvető problémák megoldásához járulnak hozzá, új fejlődési irányokat nyitnak és társadalmi hatásuk elvitathatatlan.

A közgazdaság-tudományi és a társadalomtudományi kutatók közötti szorosabb együttműködés komplexebb megközelítésű vizsgálatokat tesz lehetővé, ezért a KRTK és a TK munkatársai közel egy éve folytatnak közös kutatásokat a témában.

A két intézmény kutatói a párbeszéd és a közös gondolkodás jegyében 2021 tavaszán tartották meg az első közös workshopjukat. A mostani konferencia célja a kutatási eredmények bemutatása mellett a jövőbeni kutatási irányok és feladatok megvitatása volt. Az előadások során a társadalmi innováció fogalmának elméleti kereteiről, magának a fogalomnak a meghatározásáról, módszertani problémáiról és modelljeiről éppúgy szó esett, mint a szociális és szolidáris gazdaság intézményi fejlődéséről és jelenlegi magyarországi helyzetéről.

Előadások hangzottak el az intézményi környezet és helyi fejlesztések viszonyáról, a résztvevők konkrét példákat hallhattak a helyi fejlesztésekről, helyi közösségi médiahasználatról, helyi fizetőeszközök szerepéről, a technológiai fejlődés és munkaerőpiac egymásra hatásáról, valamint a jogalkalmazás szolgálatába állított szövegbányászatról.

A konferencia előadásai ezen a linken érhetők el.