Ugrás a tartalomra

A RÉNYI megalapította az Erdős Centert az ELKH támogatásával

Hírek

Az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (RÉNYI) idén nyáron megalapította az Erdős Centert az ELKH támogatásával. A konferenciaközpont célja magas szintű workshopok, konferenciák és nyári iskolák szervezése matematikai vagy azt alkalmazó témákban, továbbá tematikus szemeszterek hirdetése elismert vendégprofesszorok, illetve fiatal tehetséges matematikusok meghívásával.

A konferenciaközpont 2022 tavaszától hirdet tudományos rendezvényeket a Reáltanoda utcában, a RÉNYI épületével szemben. Az első tematikus szemesztert többek között az Abel-díjas, illetve a Magyar Szent István Renddel kitüntetett Lovász László szervezi. A továbbiakban – a már meghirdetett szemeszterek lebonyolítását követően – a hazai matematikusközösség tagjainak lehetőségük lesz pályázni az Erdős Centerbe tervezett események szervezésére.

A központ névadója, Erdős Pál a 20. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa. Elsősorban számelmélettel és kombinatorikával, halmazelmélettel, analízissel és valószínűségszámítással foglalkozott, de a matematika szinte minden ágában alkotott. Rényi Alfréddal együtt részletesen tanulmányozták a véletlen gráfok tulajdonságait.

Bővebb információ az Erdős Centerről a központ honlapján olvasható angol nyelven.