Ugrás a tartalomra

A Norvég Tudományos Akadémia külső tagjává választotta Szathmáry Eörsöt

Hírek

A patinás Norvég Tudományos Akadémia nemrégiben külső tagjává választotta Szathmáry Eörsöt, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját. Az evolúcióbiológus ezzel olyan magyar külső tagok köréhez csatlakozik, mint a matematikus Lax Péter és Szemerédi Endre, vagy a botanikus Pócs Tamás.

Az 1857-ben alapított intézmény legfontosabb célja, hogy a lehető legtöbb területen segítse elő a tudományos haladást, és hogy ösztöndíjprogramja révén támogassa a kutatókat. Jelenleg mintegy 900 norvég, illetve külföldi tagot számlál két szekcióban: a matematika és a természettudományok, valamint a bölcsészet- és a társadalomtudományok terén. A kutatókat választás útján hívják meg a tagok sorába. Szintén az Akadémia osztja ki a matematika Nobel-díjának tartott Abel-díjat, illetve az asztrofizika, az idegtudomány és a nanotechnológia területén odaítélt Kavli-díjat is.

Ebben a rangos testületben kap most helyet Szathmáry Eörs Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára, az Academia Europaea tagja, akinek szakterülete az elméleti evolúcióbiológia. Az ELKH ÖK főigazgatójának nem ez az első rangos nemzetközi elismerése: 2020 júliusában az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) választotta örökös tagjává.