Ugrás a tartalomra

A Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián vehetnek részt a CSFK által szervezett Athletica Galactica verseny legjobbjai

Hírek

Március utolsó hétvégéjén tartották a 2021–2022-es Athletica Galactica Kárpát-medencei Csillagászati és Asztrofizikai Verseny döntőjét az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főszervezésében. A kilencven hazai és határon túli magyar középiskolás diák közül 23-an jutottak be a döntőbe, ahol két napon keresztül négy fordulóban mérhették össze elméleti, adatelemzési és gyakorlati csillagászati tudásukat. A tíz legjobban teljesítő versenyző alkotja az olimpiai kerettagságot, közülük – az egész nyáron át tartó felkészítés után – a legjobb öt diák vehet részt a 15. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián a grúziai Kutaisziben. A verseny győztese elutazhat a németországi ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpontba is a CSFK támogatásával.

Az idei döntőnek a bajai Szent László Általános Művelődési Központ adott otthont, az eseményt nagy érdeklődés övezte. A verseny felügyeletét, valamint a feladatok pontozását öt főből álló szakmai zsűri végezte. A zsűri elnökének Dr. Borkovits Tamást, az MTA doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának csillagászát kérték fel.

„A sikeres diákolimpiai szereplés gimnáziumi éveim legfontosabb célja volt, amiért mindig érdemes volt küzdeni” – jellemezte a versenyt Világos Blanka, a CSFK kutatói asszisztense, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fizika szakos hallgatója és korábbi bronzérmes olimpikon.

Az elméleti fordulóban a résztvevők csillagászati szakmai és asztrofizikai tudását mérték fel, itt többek között a robbanó csillagok fényességváltozásával vagy a Marsról indított rakéta repülésével kapcsolatos problémákat kellett megoldaniuk. Az adatelemzési fordulóban a diákok például a Ceres törpebolygónak a Bika csillagképben történő mozgására vonatkozó égi koordinátaadataiból kellett kiszámolniuk a csillagok pozícióját és pixelkoordinátáit.

A legizgalmasabb forduló az észlelés volt, amelyet a versenyzők két turnusban teljesítettek a Bajai Obszervatóriumban felállított tíz csillagászati távcső segítségével. A megfigyelés során az égbolt gyakorlati ismeretének sokrétű tudását mérték fel a szervezők. A diákoknak egyebek mellett objektumokat kellett megnevezniük, egy változócsillag fényességét meghatározniuk, illetve a teleszkópban látott égitestet minél élethűbben lerajzolniuk.

A versenyen a legjobb helyezést Mátéfy Ádám, a budapesti Balassi Bálint Nyolc Évfolyamos Gimnázium 12. osztályos tanulója érte el, így ő utazhat el a németországi ESO Supernova Planetárium és Látogatóközpontba.

Az augusztus 14–22. között megrendezésre kerülő 15. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia előtt a tíz kerettag felkészítő hétvégéken vesz majd részt Baján, Budapesten, valamint Piszkéstetőn, továbbá egy hazai egyhetes tábor és egy szlovéniai „miniolimpia” is vár rájuk. A felkészítőkön elért eredményeik alapján választják majd ki azt az öt legjobban teljesítő tanulót, akik hazánkat képviselhetik az idei nemzetközi diákolimpián.

Bővebb információ az Athletica Galactica honlapján található.