„A múltból a jövőbe” címmel ingyenes kiállítás nyílt az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Lágymányosi utcai épületének aulájában, melynek célja a hatvanéves intézet hardverfejlesztéseinek – köztük a működő GD-80-as grafikus kijelző, a Zugligeti Libegő digitális hajtásvezérlője, a Primo nevű népszámítógép – bemutatása a széles közönség számára.

A kiállításon számos kortörténeti jelentőségű eszköz megtekinthető, egy részük ki is próbálható. A tárlat összeállításában a SZTAKI két fejlesztőmérnöke, Manno Sándor és Kun László is közreműködött.

GD-80 grafikus kijelző

A GD-80 a SZTAKI első olyan grafikus kijelzője, amely szintén az intézetben kifejlesztett saját memóriát és processzort kapott.

A GD-80 a legendás GD-72 utódja, saját főegységgel és memóriával

X.25 hálózati kommunikációs protokoll és eszközök

Az internetprotokollt megelőző X.25 protokollt az intézet és több nagyvállalat hálózati kommunikációjára használták. A kiállításon az X.25 szintén a SZTAKI-ban fejlesztett hálózati eszközei is megtalálhatók.

Dialog CNC mikroprocesszoros szerszámgépvezérlés

A Dialog CNC volt a régió első mikroprocesszoros szerszámgépvezérlés-fejlesztése, amely mind itthon, mind külföldön nagy figyelmet kapott.

Primo számítógép

A tervek szerint egy mosógép áráért kapható, 1984-ben kifejlesztett Primo magyar népszámítógép sajnos túl későn jelent meg ahhoz, hogy igazán sikeres lehessen. A régi számítógépek rajongói körében ugyanakkor máig nagy népszerűségnek örvend.

A Zugligeti Libegő digitális vezérlése

A SZTAKI-ban fejlesztett vezérlő 1990 óta hajtja a Zugligeti Libegőt. A digitális berendezés működéséről videó is látható a kiállításon.

A bemutatott tárgyak között szerepel egy ’70-es években fejlesztett, mozogni képes robotkar, illetve egy PC-ket megelőző asztali számítógép is. Ez utóbbit az intézet dolgozói mellett más állami cégek munkatársai is használták a ’80-as években.

A kiállítás a contact[kukac]sztaki.hu e-mail-címen előzetesen egyeztetett időpontban ingyenesen megtekinthető.