Ugrás a tartalomra

A kutatás és innováció terén zajló erősödő magyar-francia tudományos kapcsolatokról tartottak fórumot

Hírek

Immár harmadik alkalommal szervezte meg a budapesti Francia Nagykövetség a Francia-Magyar Tudományos Kutatói Fórumot. A 2021. október 7-én megtartott rendezvényen részt vettek többek között az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, valamint a Tempus Közalapítvány képviselői. A tudományos találkozót amelynek idén is a Budapesti Francia Intézet adott otthont azzal a céllal szervezték meg, hogy bemutassák a kutatás és innováció terén zajló magyar-francia együttműködéseket, valamint elősegítsék a Horizont Európa keretprogram által kínált lehetőségekre való felkészülést.

Fórum2

Őexc. Pascale Andréani nagykövet asszony eseménymegnyitó beszédében a folyamatosan bővülő kétoldalú tudományos kapcsolatok jelentőségét méltatta. A nyitóbeszédet a plenáris ülés követte, amelyen Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke is részt vett felkért előadóként. Elnök úr az ELKH célkitűzéseit foglalta össze a változó nemzetközi kutatási környezetben, kitérve a fórum idei, a „Kutatás a Covid-19 után” fő témájára, valamint az ELKH-CNRS (Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont) között idén tavasszal megkötött stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodás fontosságára. A rendezvény magyar résztvevői mellett Chantal Khan-Malek asszony, a CNRS igazgatóhelyettese is előadást tartott.

A plenáris ülést követő poszterszekción több, az ELKH hálózathoz tartozó kutató is részt vett, köztük az Atommagkutató Intézetből Mezei János Zsolt és Orbán Andrea, a Bölcsészettudományi Kutatóközpontból Tóth Ferenc, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetből Gáspár Péter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból Timinszky Gyula, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből Fazekas Csilla Lea, az Energiatudományi Kutatóközpontból pedig Deák András.