Ugrás a tartalomra

A KRTK matematikusa közreműködésével elindították az első németországi vesepárosító programot

Hírek

Az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban (KRTK) dolgozó matematikus, Cseh Ágnes és a német civil érdekvédő, Susanne Reitmaier elindították az első németországi vesepárosító programot, melynek eredményeként 2021 októberében Berlinben végrehajtották az első élődonoros veseátültetéseket. A programban egy adatbázist hoztak létre beteg-donor párosok számára, ahová a jelentkezők önkéntesen feltölthetik az immunológiai adataikat, ezáltal a kompatibilis párosok számára lehetővé válik a vesecsere.

A súlyos vesebetegek körében a legnépszerűbb kezelésforma a veseátültetés, amely biztosíthatja számukra a hosszú és egészséges életet. Németországban ezeknek a beavatkozásoknak a 30 százalékát élő donorral végzik. A donor és a beteg immunológiai tulajdonságai miatt a közvetlen átültetés azonban még azoknál a betegeknél sem mindig lehetséges, akik találnak donort a családban. Ilyen esetekben jelenthet megoldást a vesecsere, amely során az inkompatibilis beteg-donor párok között donorcsere történik.

Sok fejlett ország központi szervezésű vesecsereprogramot működtet, ennek köszönhetően világszerte számos vesecserét hajtanak végre. A programok lényege, hogy összegyűjtik az össze nem illő beteg-donor párosok immunológiai adatait, amelyek közül számítógépes algoritmusok segítségével választják ki az optimális vesecsere-lehetőségeket. Az adatbázis révén a legnagyobb költséghatékonyság mellett a legtöbb beteg juthat megfelelő donorhoz. Míg ezek a programok világszerte egyre nagyobb jelentőségűek, Németországban mindeddig nem történt előrelépés rendszerszintű alkalmazásuk irányában.

Németországban az első vesecsere-lehetőséget 2020 júliusában azonosították, majd sok viszontagság után 2021 októberében Berlinben elvégezték az első veseátültetéseket (a részletes beszámoló angol és német nyelven is elérhető). A műtétek amellett hogy két súlyos beteg gyógyulását jelentették, remélhetőleg hozzájárulnak ahhoz is, hogy a KRTK kutatójának közreműködésével elindult vesecsereprogram országos léptékűvé válhasson Németországban. Az adatbázis segítségével már több másik összeillő beteg-donor párt is találtak, akik jelenleg az orvosi és jogi eljárás különböző fázisában várakoznak az átültetésre.

A hazai vesecsereprogramot a Magyar Transzplantációs Társaság 2018 őszén Debrecenben megrendezett kongresszusán és a kapcsolódó ENCKEP-workshopon tárgyalták meg a transzplantációs szakemberek, és ennek eredményeként konszenzusos javaslat született. Az Országos Vérellátó Szolgálat megkezdte a program megvalósítását, azonban a járványügyi helyzet miatt az első párosításra sajnos még nem került sor.