Ugrás a tartalomra

A klímaváltozás és az űrkutatás témaköreit is érintette a CSFK társszervezésében megrendezett nemzetközi GeoMATES ’22 konferencia

Hírek

A Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) Geomatematikai és Informatikai Szakosztálya és az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földtani és Geokémai Intézete társzervezésében 2022. május 19–21. között sikerrel lezajlott a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának székházában megtartott nemzetközi GeoMATES 2022 konferencia. A nagy hagyományú Geomatematikai Ankétok értékrendjét követő eseményen a megszokott fókusztémák – a rezervoárgeológia, a környezeti monitoringadatok feldolgozása, a mérnökgeológiai geomatematikai alkalmazások – mellett új tudományterületeket is érintettek, így az előadások többek között a klímaváltozás és extremitások vizsgálatával, valamint az űrkutatás és távérzékelés kérdéskörével is foglalkoztak.

A konferenciát megelőzően két hibrid és egy jelenléti kurzust is tartottak, ezeken Dr. Manfred Mudelsee (AWI, Climate Risk Analysis Ltd.), számos Science- és egy Nature-cikk első szerzője az idősorok trendanalíziséről, Prof. Szabó Norbert Péter (Miskolci Egyetem) a többváltozós adatelemző módszerek környezeti adatokon való alkalmazásáról, míg Dr. Geiger János (Geochem Kft.) a földtudományi adatokat terhelő bizonytalanság kérdéséről beszélt.

A konferenciát Dr. Fedor Ferenc, az MFT Geomatematikai és Informatikai Szakosztályának elnöke nyitotta meg. A résztvevők ezután Prof. Stephen Mojzsis, a CSFK és a University of Colorado kutatója, valamint Qinghua Ding (University of California Santa Barbara) plenáris előadásait hallhatták, amelyeket poszterelőadások követtek. A második napon párhuzamosan nyolc szekciót rendeztek meg, ezek mindegyikét egy-egy kiemelt előadó nyitotta, majd a programot Dr. Hatvani István Gábor, az MFT Geomatematikai és Informatikai Szakosztályának titkárka zárta.

Kép3
Prof. Stephen Mojzsis

A konferencia 95 résztvevője több mint 15 ország több mint 25 különböző intézményéből – egyetemekről, állami és akadémiai kutatóintézetektől vagy az ipari szférát képviselő cégektől – érkezett. Összesen 50 előadás hangzott el közel 15 órányi tudományos tartalommal, emellett 14 posztert mutattak be e-poszter-kivetítőkön, ezzel is csökkentve a rendezvény ökológiai lábnyomát. A konferencia egyúttal elősegítette a szakmai együttműködések építését és a magyar kutatók nemzetközi láthatóságának növelését.

Kép13
GeoMATES ’22

Az előadások kivonataiból egy könyv is megjelent az MFT Geomatematikai és Informatikai Szakosztálya vezetőségének szerkesztésében, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság kiadásában. A konferencián elhangzott előadásokból két kollegiálisan lektorált („peer-reviewed”) különszám kiadását is tervezik rangos nemzetközi folyóiratokban.

A program megszervezéséhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra pályázata és az Alkalmazott Földtani Klaszter nyújtott anyagi támogatást.