Ugrás a tartalomra

A fogyatékkal élők segítése céljából akadálymentesítési programsorozatot szerveznek a SZTAKI közreműködésével

Hírek

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) a fogyatékkal élők segítése céljából Akadályok nélkül címmel rendezvénysorozatot indít áprilisban. A programokon többek között bemutatják, hogy miként járulhat hozzá az informatika, azon belül is az internet és az internetközösség a fogyatékkal élő emberek életét nehezítő akadályok enyhítéséhez, különösen a kiberbiztonság és az adatvédelem terén.

A programsorozat április 19-én, a NETWORKSHOP konferencia keretében megrendezett egynapos online ismeretterjesztő workshoppal indul. Április 30-án egy szintén egynapos szabadidős rendezvényt szerveznek Székesfehérvárott, amelyre a fogyatékkal élők mellett minden érdeklődőt – családtagokat, barátokat, munkatársakat is – várnak. Ezenkívül az online akadálymentesítésről egy négy tanórás tanfolyamot is indítanak informatikusok számára, amelyet a tervek szerint évente többször megismételnek majd.

A szervezők 2022-ben a látássérülteket érintő akadályokra fókuszálnak, de a következő években más fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű emberek életét nehezítő problémákkal is foglalkozni szeretnének.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület pályázatot hirdetett a 30 év alatti, közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diákok számára, melynek központi témája a látássérült emberek informatikahasználatának, biztonságának, valamint életminőségének javítása. Pályázni többek között ismeretterjesztő vagy tudományos művel, újszerű ötletekkel, javaslatokkal vagy a látássérülteket segítő szoftverrel, eszközzel is lehet.

A programokra a rendezvény hivatalos weboldalán vagy a hétköznap 8:00 és 16:00 között hívható +36 1-450-26-60-as telefonszámon lehet regisztrálni.

A pályázat részletei ide kattintva olvashatók.