Ugrás a tartalomra

A CSFK kutatói rangos nemzetközi díjat nyertek a fenntartható mezőgazdaság terén folytatott tudományos és tudásközvetítő tevékenységük elismeréseként

Hírek

Az European Landowners Organization 2022-ben a fenntartható és környezetkímélő mezőgazdaság terén végzett kiemelkedő kutatói tevékenységükért az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Földrajztudományi Intézete kutatóinak ítélte oda a „The Land and Soil Management Award” díjat. A mezőgazdasági és környezeti tudományok legrangosabb európai szakértőiből álló zsűri a díjat – a korábbi évekhez hasonlóan – a brüsszeli Forum of The Future of Agriculture konferencián adta át március 15-én, magyar kutatók számára első alkalommal.

A nagyüzemi szántóföldi gazdálkodás – ha nem környezetkímélő talajművelésen alapul – világszinten veszélyezteti a talajtakaró megmaradását, ami a talaj termőképességének csökkenésén túl a felszíni vizek elszennyeződéséhez, valamint villámárvizek és belvizek kialakulásához vezethet. A nagyüzemi mezőgazdasági tevékenység emellett jelentős mértékben hozzájárul a talajok humusztakarójának eltűnéséhez és a légköri üvegházhatású gázok koncentrációjának emelkedéséhez is. A talajművelés megváltoztatásával ezek a folyamatok ugyanakkor visszafordíthatók. A szántóföldi gazdálkodás megtartása mellett a talajok termőképessége és hozama, a növényi kultúrák aszálytűrő képessége, továbbá az élővilág sokfélesége is növelhető.

A CSFK Földrajztudományi Intézete 2003 óta egy európai viszonylatban is számottevő kutatóállomást üzemeltet a nyugat-magyarországi Szentgyörgyvár határában, ahol a hagyományos és környezetkímélő szántóföldi gazdálkodás környezeti és gazdasági hatásait vizsgálják egyhektáros léptékben. Az ott végzett kísérletek eredményei többek között a tudományterület legrangosabb szakfolyóiratai közé tartozó Soil and Tillage Researchben jelentek meg. A világszerte is egyre elterjedtebb környezetkímélő talajművelés nemcsak a csapadékvíz hatékonyabb megtartását, a talajpusztulás csökkentését és a talajminőség javítását segíti elő, hanem a termésbiztonság növelését is. A kutatóállomáson vizsgált eljárások, technológiák új távlatokat nyitnak az éghajlatváltozás okozta mezőgazdasági kihívásokhoz való alkalmazkodás terén, továbbá az üvegházhatású gázok humusz formájában történő elnyelésében is szerepet játszhatnak.

A kutatóállomás a hazai és külhoni gazdák, döntés-előkészítők és szakpolitikusok számára is tudásközvetítő szerepet tölt be.

Kép2
A Szentgyörgyvári Kutatóállomás