Ugrás a tartalomra

A BTK ZTI Bartók-összkiadás-sorozatának egyik kötetét ajándékozta Ferenc pápának Orbán Viktor

Hírek

„Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba, mert aki ezt hallgatja, az megérti a szívünket” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök Ferenc pápánál tett látogatása alkalmából. A magyar kormányfő többek között az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének (BTK ZTI) Bartók Archívumában készülő, az ELKH által finanszírozott Bartók-összkiadás-sorozat egyik kötetét ajándékozta az egyházfőnek. Az eseményről a Szentszék hivatalos híroldala, a Vatican News írt beszámolót.

ORBÁN Viktor; FERENC pápa; LÉVAI Anikó; HABSBURG-LOTHARINGIAI Eduárd
MTI/Vatikáni Média

Bartók Béla zeneszerzői munkásságát a kottakiadás terén méltó módon mutatja be az a modern kritikai összkiadás, amelynek elindítását 2015 őszén, a zeneszerző halálának 70. évfordulóján jelentették be. A 48 kötetesre tervezett sorozatban a Bartók Archívum szakemberei az életmű egészét hozzáférhetővé teszik a kutatók és az előadók számára. Az összkiadás lehetőséget teremt arra is, hogy az előadóművészek által nagy érdeklődéssel várt, mind ez idáig kiadatlan fiatalkori művek, valamint ismeretlen műalakok, nem publikált tételek is megismerhetővé váljanak. Bár az összkiadás kottafőszövege tudományos igénnyel készül, a gyakorló muzsikálás céljait is szolgálja.

A sorozat darabjai közül eddig a Kórusművek, a Concerto zenekarra, a Gyermekeknek zongorára, a Zongoraművek 19141920, a Mikrokosmos zongorára és a Mikrokosmos zongorára ‒ Kritikai megjegyzések című kötetek jelentek meg.