Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Történettudományi Intézetének két tudományos főmunkatársa, Fejérdy András igazgatóhelyettes és Kármán Gábor az Európai Kutatási Tanács (European Research Council – ERC) Consolidator Grant támogatásában részesült, amely kétmillió eurót biztosít kutatási projektjeik megvalósításához. Az európai kutatási támogatások történetében egészen rendkívüli, hogy egy közép-európai bölcsészettudományi kutatóintézetből egyszerre két kutató pályázatát is finanszírozásra méltónak találták.

Fejérdy András projektjének témája a szuverén állam és az egyetemes egyház konfliktusos viszonyának története az állameskü jelenségén keresztül 1780-tól 1990-ig. Kármán Gábor nyertes projektjében azt vizsgálja, hogy milyen közös tulajdonságok figyelhetők meg az Oszmán Birodalom és a kereszténység határvidékén fekvő egyes kis államok diplomáciájában a 16. és a 18. század között.

Az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerének feladata, hogy hosszú távú finanszírozást nyújtson a magas megtérülést ígérő kutatások támogatására. Az ERC-re olyan vezető kutatók pályázhatnak – életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül –, akik Európában tervezik projektjeik megvalósítását. A Consolidator Grant a középső a három nagy egyéni ERC-pályázattípus közül, amely öt évre maximum kétmillió eurós támogatást ajánl a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező kutatóknak, akik a PhD-fokozat megszerzését követő 7–12 évben indulhatnak a pályázaton. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét ölelik fel.

Fejérdy András a támogatás jelentőségéről kiemelte: „Nagy öröm és büszkeség, hogy a Történettudományi Intézetből mindketten elnyertük ezt a rangos nemzetközi kutatási támogatást, és ezzel intézetünk ismét megmutatta, hogy a történettudomány területén – sporthasonlattal élve – nemcsak az országos bajnokságban, de a Bajnokok Ligájában is van keresnivalója.”

A nyertes kutatási projektekről bővebben itt olvashatnak.