Ugrás a tartalomra

A BTK két történésze is támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács Consolidator Grant pályázatán

Hírek

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Történettudományi Intézetének két tudományos főmunkatársa, Fejérdy András igazgatóhelyettes és Kármán Gábor az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) Consolidator Grant támogatásában részesült, amely kétmillió eurót biztosít kutatási projektjeik megvalósításához. Az európai kutatási támogatások történetében egészen rendkívüli, hogy egy közép-európai bölcsészettudományi kutatóintézetből egyszerre két kutató pályázatát is finanszírozásra méltónak találták.

Fejérdy András projektjének témája a szuverén állam és az egyetemes egyház konfliktusos viszonyának története az állameskü jelenségén keresztül 1780-tól 1990-ig. Kármán Gábor nyertes projektjében azt vizsgálja, hogy milyen közös tulajdonságok figyelhetők meg az Oszmán Birodalom és a kereszténység határvidékén fekvő egyes kis államok diplomáciájában a 16. és a 18. század között.

Az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerének feladata, hogy hosszú távú finanszírozást nyújtson a magas megtérülést ígérő kutatások támogatására. Az ERC-re olyan vezető kutatók pályázhatnak – életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül –, akik Európában tervezik projektjeik megvalósítását. A Consolidator Grant a középső a három nagy egyéni ERC-pályázattípus közül, amely öt évre maximum kétmillió eurós támogatást ajánl a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező kutatóknak, akik a PhD-fokozat megszerzését követő 7–12 évben indulhatnak a pályázaton. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét ölelik fel.

Fejérdy András a támogatás jelentőségéről kiemelte: „Nagy öröm és büszkeség, hogy a Történettudományi Intézetből mindketten elnyertük ezt a rangos nemzetközi kutatási támogatást, és ezzel intézetünk ismét megmutatta, hogy a történettudomány területén – sporthasonlattal élve – nemcsak az országos bajnokságban, de a Bajnokok Ligájában is van keresnivalója.”

A nyertes kutatási projektekről bővebben itt olvashatnak.