Ugrás a tartalomra

A BTK gondozásába került a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának gyűjteménye

Hírek

Az ELKH, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Filharmóniai Társaság közötti megállapodás értelmében a társaság zenekarának gyűjteménye az MTA-hoz került letétbe. A nagy értékű anyag szakmai gondozását ezután az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének (BTK ZTI) kutatói végzik az MTA szintén általuk kezelt 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumában. A fényképeket, hangfelvételeket, leveleket és plakátokat is tartalmazó gyűjteményben a 19. és 20. századi magyar zeneélet emlékei között Dohnányi Ernő három értékes kézirata is megtalálható.  Az átadásról szóló megállapodást Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke, Freund Tamás, az MTA elnöke, valamint Balogh Balázs, a BTK főigazgatója 2022. február 24-én ünnepélyes keretek között írták alá az MTA Székházban.

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

A Budapesti Filharmóniai Társaság tavaly nyáron kereste meg az MTA-t azzal a javaslattal, hogy a tulajdonában lévő zenei dokumentumok akadémiai letétbe, egyúttal a BTK ZTI szakmai gondozásába kerüljenek. A gyűjteményben megtalálhatók az együttes koncertprogramjai, plakátjai, kritikagyűjteménye, társasági iratai, jegyzőkönyvei, fényképei, hangfelvételei, ajándék- és emléktárgyai, hivatalos levelezése, továbbá három igen értékes Dohnányi-kézirat.

A megállapodást (balról jobbra) a Budapesti Filharmóniai Társaság képviseletében Tóth László, a társaság elnöke, Freund Tamás, az MTA elnöke, illetve az ELKH részéről Balogh Balázs, a BTK főigazgatója írták alá (Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás)

Az MTA az átvett gyűjteményt annak szellemi biztonsága és kutathatósága szempontjából egyaránt a legjobb kezekbe szerette volna helyezni, ezért annak szakmai gondozását a BTK ZTI kutatóira bízta, akik az MTA 20–21. Századi Magyar Zenei Archívumának szakmai felügyeletét is ellátják.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara Magyarország legrégebben, 1853-ban alapított és azóta működő hivatásos komolyzenei együttese. Alapító karnagya Erkel Ferenc volt, 1919 és 1944 között Dohnányi Ernő irányította. 2020 nyarán a zenekar létrehozott egy digitális idővonalat a honlapján, amely a már feldolgozott, digitalizált dokumentumokon keresztül mutatja be a Filharmóniai Társaság történetét az alapítástól kezdve.

Fotó: mta.hu / Szigeti Tamás

Az átadási ceremónia ünnepélyességét emelte, hogy a megállapodás aláírása után a zenekar tagjaiból álló vonósnégyes – Kovács Judit (hegedű), Molnár Sándor (hegedű), Babácsi Csaba (brácsa) és Baráti Eszter (cselló) – rövid koncertet adott Kodály Zoltán és Erkel Ferenc műveiből.

Tóth László a zeneművek elhangzása előtt elmondta, hogy a rövid koncert darabjainak kiválasztásával egyrészt az alapító Erkel Ferenc, másrészt a zenekar iránt nagy szakmai bizalmat tanúsító Kodály Zoltán előtt szerettek volna tisztelegni. Az 1933-ban írt Galántai táncokat ugyanis Kodály az alapításának 80. évfordulóját akkor ünneplő zenekarnak ajánlotta, és a zenekar „Aranykönyvnek” nevezett emlékkönyvébe írt soraiban még legalább további nyolcvan évet kívánt nekik. Az idén 169 éves zenekar ezt már kilenc évvel meghaladta.

A BTK ZTI kutatói a gyűjtemény gondozása során hűek kívánnak maradni az Akadémia hivatásához, vagyis hogy a tudomány értékeit a társadalom széles rétegei számára is elérhetővé tegyék, és közben Kodály álmát is valóra váltsák, hogy „legyen a zene mindenkié”.