Az Energiatudományi Kutatóközpont Vékonyréteg-fizika Laboratóriuma egy ezüst nano-szemcséket tartalmazó fertőtlenítőszer hatékony felhasználásával kapcsolatban végzett kutatásokat. A szer pontos adagolása a megfelelő fertőtlenítő hatás eléréséhez nélkülözhetetlen, így a kutatóközpont feladata a fertőtlenítőszerben fellelhető ezüst szemcsék felületi eloszlásának meghatározása volt. A kézfertőtlenítő gyártójával közösen végeztek modellkísérleteket, miknek keretein belül ködöléssel juttattak adott mennyiségű fertőtlenítőszert egy helyiség levegőjébe, majd a hordozókra lerakódott ezüstszemcsék eloszlását vizsgálták.

Várható eredmények
Az eredmények értelmében mindössze 30 mp-es fertőtlenítő ködölés megfelelően nagyszámú nanoméretű ezüstrészecskét juttatott a meghatározott területre.

Projekten dolgozó kutatók bemutatása

Dr. Pécz Béla, Kutatásvezető

A mikrométeres méretek világát és a még ennél is százszor kisebb méretű, általában rétegszerkezetek részleteit szinte kizárólag elektromikroszkópos vizsgálatokkal tudjuk felderíteni. Ezért a modern félvezető kutatásban az elektronmikroszkópos szerkezet és hibaszerkezet kutatások rendkívül fontosak. Ezen a területen végez Dr. Pécz Béla nemzetközileg is nagyra értékelt kutatómunkát

Kontaktok, elérhetőségek

Kutatásvezető: Dr. Pécz Béla
E-mail: pecz.bela[kukac]energia.mta.hu
Telefon: +36 1 22 22 211
Facebook:
LinkedIn:

Titkárság
Telefon: +36 1 392 22 22
E-mail: info[kukac]energia.mta.hu